Slik får du lån uten sikkerhet med betalingsanmerkninger

Man skal lete godt for å finne en vanlig tilbyder som tilbyr lån uten sikkerhet når man har betalingsanmerkninger. Men det finnes heldigvis løsninger dersom du har behov for å rydde opp og komme på beina igjen økonomisk, enten det gjelder et billån, forbrukslån, huslån eller andre behov man måtte ha.

Hvorfor vil de ikke låne ut?

En betalingsanmerkning er et av de sikreste tegn banken har på at betalingsevnen til en person er dårlig. Kan man heller ikke stille med sikkerhet i bolig eller annen eiendom, blir risikoen veldig høy for banken og dermed blir slike kunder uønsket. Selv om betalingsanmerkninger kan ha flere grunner, som økonomisk rot, mangel på oversikt, psykiske lidelser eller at man rett og slett har mer gjeld enn man klarer å håndtere – velger bankene å si nei selv om man har en formidabel inntekt.

Løsningen: Bli kvitt betalingsanmerkningene

Betalingsanmerkninger er ferskvare. Det vil si at de forsvinner straks gjelden er gjort opp og betalt.

Det er en utbredt feiloppfatning at en betalingsanmerkning blir hengende ved en person i all evighet, men det stemmer ikke. Fjerner man betalingsanmerkningen, får man dermed et helt rent rulleblad og er klar for nye eventyr.

Man har høy inntekt, men betalingsanmerkninger

Betalingsanmerkningene vil fortsatt sperre en for å få tatt opp nye lån, selv om man har god inntekt. Likevel er det mulig å innfri de kravene som har gått til inkasso, og dermed starte på nytt uten betalingsanmerkninger. Utfordringen er at dette kan ta tid. Her er noen mulige løsningsforslag som kan hjelpe til å bli kvitt betalingsanmerkningene:

Ta opp lån på samboer eller ektefelle

Denne personen har ikke betalingsanmerkninger og har dermed ikke de problemene med å få lån. Det anbefales at dette lånet brukes til å slette utestående krav og dermed fjerne betalingsanmerkningene, slik at man kan ta opp lån på eget navn og dermed unngå å eksponere samboer eller ektefelle videre fremover i tid. Man har da tross alt vist at man ikke er en økonomisk mønsterborger.

Lån penger privat fra familie eller nær venn

Da kan man slette betalingsanmerkningene og står dermed fritt til å refinansiere og ordne opp for seg. Man er her avhengig av at slekt og venner stoler på en, og ønsker å hjelpe. Det er lurt å informere og situasjonen og hvordan planen er for å komme på beina igjen.

Ta tiden til hjelp – gjør om på forbruket

Betalingsanmerkninger slettes etter fire år. Men det vil oftest være mer fruktbart å prøve å betale ned det man skylder så fort som mulig. Dette bør starte med at man senker eget forbruk og kvitter seg med dyre vaner. Man kan gå over faste månedlige utgifter, kutte i abonnementer som avis, spotify, netflix, hbo, treningssenter, Telenor(bytt til Onecall) osv. Man kan få et aktivt forhold til hva man spiser, og velge rimelige løsninger på en del måltider. Går man gjennom hyllene på Rema 1000, så finner man kjapt middagsalternativer til under 25 kr per dag.

Forhandle med kreditorene

Ta kontakt med de som man skylder penger, og hold en god og løsningsorientert dialog. Dialog i de situasjonene er sterkt undervurdert. Husk på at dersom man blir tatt i en løgn forsvinner all troverdighet og godvilje. Det er dermed helt avgjørende at man varsler fra på forhånd, før frister går ut, dersom man skulle snuble.