Låne fra flere samtidig?

Mange har sikkert tenkt tanken om at det burde være mulig å låne fra flere banker samtidig, slik at den totale lånesummen blir langt høyere enn tilbudet fra en bank alene. Men er det mulig?

Mangler sentralt gjeldsregister

Banker eller finansinstitusjoner har ikke anledning til å kontrollere om du har mange kredittkort, eller kanskje allerede har tatt opp forbrukslån – dagen før eller et par måneder siden. Det er blant annet personverngrunner til at Staten, ved Datatilsynet, har hindret opprettelsen av et sentralt gjeldsregister der lån uten sikkerhet og tinglysning registreres. Det finnes altså ikke et slikt register i Norge, selv om det gjør det i mange av våre naboland.

Det er fint mulig å ta opp mange lån fra flere samtidig

Dermed kan du ta opp flere lån fra flere aktører samtidig og dermed låne langt høyere beløp enn det en enkelt aktør vil tilby deg. De faktorene som begrenser utlånsviljen er lav inntekt, betalingsanmerkninger og andre typer mislighold.

Dermed er spørsmålet om du kan låne for mye i Norge i dag? Jepp. Systemet tillater det og dermed er det du selv som må være ansvarlig. Det finnes vel heller ingen som vil anbefale å låne mye penger via diverse forbrukslån for å reise et anseelig beløp.

Test: Hvor mye kan en student låne fra flere banker samtidig?

Dagbladet gjorde en test der de tok utgangspunkt i en ung students trange økonomi, og ba den 21-årige testpersonen, Mathilde Njarga, om å søke etter kredittkort og forbrukslån fra totalt 23 forskjellige aktører. Tilsammen søkte hun om  11 kredittkort og 350 000 kroner i forbrukslån.

Og hva ble resultatet fra de forskjellig bankene? Ingen innvilget, kun en aktør kunne tilby et lavere beløp på 12.000 kroner.  To kredittkort  ble tilbudt på 5000 kroner hver. Dermed ble det totale beløpet på 22.000 kroner. Dermed kan ingen påstå at man kaster penger etter folk lengre. Les hele saken hos Dagbladet.no.