Hvordan rydde opp i økonomien din?

De fleste bruker idag forbrukslån til å rydde opp i egen økonomi som kan være rotete og ha mange små dyre lån som tilsammen blir en belastning. Kanskje burde det derfor hete ryddelån i stedet?

Mange lån gir høye utgifter

Ofte har de minste forbrukslånene de høyeste rentene, samt de høyeste gebyrene. Generelt vil et lån ha relativt sett høyere effektive kostnader dess mindre lånet er.  Har du derfor mange små lån, nedbetalingsplaner på forbrukskjøp, billån, båtlån – for å nevne noen, blir det fort mange forskjellige lån og nedbetalingsplaner, som alle har kostnader knyttet til seg. Summen av disse ekstra kostnadene kan fort bli dyrt hver måned. Dersom du samler alle disse lånene i et lån, vil du uansett betale mindre i gebyrer, og du vil kun ha en regning å forhold deg til. Greier man også å få ned renten, begynner man virkelig å kunne spare seg for en del månedlige utgifter.

Rydd opp i økonomien

Unngå for all del betalingsanmerkninger, for de vil være vonde å bli kvitt, og vil hindre mulighetene dine for kreditt senere. Dersom du ikke greier å betale en regning, må du kontakte de du skylder penger. Be om å få delt opp regningen eller be om utsettelse. De fleste kreditorer går med på det. Det er viktig å kontakte kreditorene så tidlig som mulig, da øker man sjansen for positivt svar. Alle liker ryddighet.

I tillegg er du nødt til å få kontroll over økonomien din, slik at du kan lage en plan i forhold til hvordan du skal tilbakebetale gjelden din. Få full oversikt over alle kreditorer, og sett opp en ryddig tabell som viser månedlige kostnader, renter og gebyrer. For å få ned kostnadene mest mulig vil det gunstigste være å refinansiere boliglånet, slik at man kan bake alle smålån inn i det store lånet og dermed få best mulig rente. For mange vil dermed den effektive renten gå fra 12-18% rente til 4% rente på alle disse smålånene. Snakk om opprydning i egen økonomi!

Samle lån i et refinansieringslån/opprydningslån/ryddelån

Dersom du ikke har boliglån, men likevel kan stille sikkerhet i eiendom eller bil, båt eller andre verdier, kan du  forsatt få et rimeligere lån. Men mange har ikke noe de kan stille som sikkerhet, og dermed vil det lønne seg å finne en tilbyder som gir best mulig vilkår på et forbrukslån.

 

Trenger du mere hjelp kan du gjøre følgende: